x
Chorwacja - KierunekChorwacja.pl
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Dubrovnik, Chorwacja Baška, Chorwacja Chorwacja, plaże Wakacje w Chorwacji Wodospady w Chorwacji

Newsletter

Sonda

Będąc w Chorwacji nocujesz zazwyczaj w:

  • hotelu
  • domu
  • campingu
  • inne

/ Co jeść w Chorwacji? Lokalna kuchnia

10.12.2014 / autor: Łukasz Ropczyński

kuchnia w Chorwacji
tradycyjne chorwackie Ćevapčići z ajvarem i cebulą, Split, Chorwacja (fot. Fabian Rost, flickr.com)

Chorwacka kuchnia w Polsce nie jest zbyt dobrze znana. Być może jest to spowodowane tym, że duża część Polaków ogranicza swoje wakacyjne wydatki w Chorwacji, a co za tym idzie unika droższych restauracji. Jedzenie w tanich lokalach czy barach typu fast food w Chorwacji rzadko jest dobre. Jeśli chcemy naprawdę dobrze zjeść to przed wyjazdem sprawdzajmy opinię o lokalach w internecie. Część dań chorwackiej kuchni możemy przygotować sami, a składniki kupimy w tamtejszych sklepach.

Jednym z najbardziej znanych w Europie sosów do chorwackich dań jest ajvar. Można go także kupić w Polsce. Jest to gęsty sos paprykowy przypominający nieco włoskie sycylijskie pesto. W jego składzie poza zmiksowaną papryką jest także bakłażan i czosnek. Sos jest przygotowywany w dwóch wersjach. Łagodniejsza to blagi, a ostra to ljuti. Jeśli zdecydujemy się na zakup sosu w sklepie warto zwrócić uwagę, czy w składzie nie ma pomidorów. W prawdziwym ajvarze nie powinno ich być, ale w produkcji masowej często są dodawane.

W wakacyjnych kurortach gdzie turyści są nastawieni na tanie i szybkie jedzenie ajvar dodawany jest jako sos do makaronów. Rodowici Chorwaci używają sosu do mięs (głównie z grilla) lub do kanapek. W internecie pełno jest przepisów na prawdziwy ajvar – można więc go także przygotować w Polsce.

Ajvar można połączyć z innym chorwackim daniem, jakim jest Ćevapčići. Są to kawałki mięsa o podłużnym kształcie przypominające swoim kształtem nieco kiełbaski. Mięso na Ćevapčići powinno być z baraniny. Następnie smaży się go na patelni lub – co smakuje o wiele lepiej – na grillu. Na talerz podaje się gorące podłużne kawałki Ćevapčići wraz z cebulą, sosem i pieczywem. Z uwagi na to, że do przyrządzenia potrawy konieczna jest duża ilość baraniny, danie w restauracjach jest stosunkowo drogie. Potrawa ta przywędrowała na Bałkany prawdopodobnie z Turcji, a samo mięso przypomina nieco w smaku to, które używa się w kebabach. W przeszłości Turcy wielokrotnie podbijali tereny dzisiejszej Chorwacji. Prawdopodobnie wraz z tureckimi wojskami przyszła moda na tę potrawę.

Ciekawym przysmakiem, który jednak bardzo trudno znaleźć jest pieczone prosię. Zazwyczaj piecze się go na rożnie, na piecu ustawionym na widoku gości. Danie to po chorwacku nazywane jest odojak. Czasem świnka zastępowana jest przez baraninę. Bez względu na to, jakie jest to mięso zawsze kluczowe znacznie mają przyprawy i lokalne czerwone wino, które serwuje się razem z mięsem, aby wzmogło apetyt.

Innym popularnym w Chorwacji daniem jest blitva (burek). To danie także przywędrowała tutaj z Turcji. Wpływ kultury tureckiej na kuchnię dzisiejszej Chorwacji musiał być znaczący. Blitva to potrawa z wielowarstwowego ciasta, które jest nadziewane przede wszystkim mięsem. W Chorwacji popularne są także odmiany blitvy z serem albo z ziemniakami.

W Chorwacji bardzo ceniony jest burak liściowy. Popularność na dania na bazie buraka liściowego przyszła do Chorwacji z sąsiednich Włoch. Z kolei w Polsce to warzywo jest w ogóle niespotykane.  Liście buraka smaży się na patelni, wraz z oliwą i czosnkiem. W zależności od regionu i przyzwyczajeń ten dodatek pasuje do makaronów lub do mięs. Często jest także składnikiem przystawek. Do smażenia buraka cukrowego używa się lokalnej, chorwackiej oliwy. Chorwatom daleko jeszcze do takiego poziomu wytwarzania i tradycji jak w sąsiednich Włoszech, ale lokalna oliwa bywa przepyszna.

Miłośnicy włoskiej szynki parmeńskiej znajdą w Chorwacji swoisty odpowiednik wędliny długo dojrzewającej. Chodzi o pršut – to suszona szynka wieprzowa nacierana solą morską, która następnie zawieszana jest na drewnianej belce w masarni na wybrzeżu chorwackim. Podobno równomiernie wiejący, morski wiatr idealnie wpływa na suszenie  pršuta. Taki proces musi potrwać kilkanaście miesięcy dlatego końcowa cena produktu jest bardzo wysoka. Nawet jeśli nie będziemy mogli sobie pozwolić na zakup całego kawałka szynki, to w większości masarni powinniśmy dostać bez problemu kilka plasterków. Szynkę można łączyć z melonem – smakuje wówczas idealnie.

Na koniec warto wspomnieć o chorwackich alkoholach. Wśród nich najmocniejsza i bardzo znana jest rakija. Rakija powstaje przede wszystkim z winogron, z dodatkiem ziół, kilku rodzajów traw i jemioły. Innym popularnym alkoholem jest medica, uważana też za lekarstwo (rozgrzewające), która powstaje na bazie miodu. W Chorwacji znajdziemy też śliwowicę pod lokalną nazwą šljivovica. Z kolei mocny alkohol na bazie ziół to travarica.

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Dokładamy wszelkich starań, aby zawarte w tym miejscu informacje były rzetelne i aktualne, jednak mają one charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Copyright © 2014 - 2015 by KierunekChorwacja.pl (Studio Pianeta). Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie tekstów i zdjęć wyłącznie za pisemną zgodą wydawcy serwisu.