Booking.com

Nasi partnerzy

Zobacz kogo polecamy

Partnerzy

Sonda

Sprawdzamy co myślą nasi czytelnicy

Jakie masto w Chorwacji lubisz najbardziej?

Wyniki

Loading ... Loading ...
Booking.com

Gdy planujemy wynająć wakacyjny apartament w Chorwacji często zastanawiamy się, czy gotować sobie samodzielnie na miejscu, czy może lepiej – a na pewno wygodniej – byłoby jeść w restauracjach. Jakie są ceny w restauracjach w Chorwacji? Jak smaczne jedzenie oferują tamtejsze lokale i na co zwracać uwagę? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

 

W Polsce pokutuje opinia, że jedzenie w restauracjach na wybrzeżu Chorwacji jest stosunkowo tanie. Tak było jeszcze kilka lat temu, ale ceny się zmieniają i osoby odwiedzające Chorwację co roku zauważają, że ceny znacznie rosną z roku na rok. Kiedyś był to tani dla nas kraj także pod względem usług i żywności. Od kilku lat zmienia się to dynamicznie. Nie oznacza to jednak, że jest aż tak drogo, aby przeciętny turysta w czasie wakacji nie mógł sobie pozwolić na odwiedzanie tamtejszych lokali. Co warto wiedzieć, gdzie jest najdrożej i co zamawiać?

Restauracje w Chorwacji - ceny

Jeśli w ostatnim czasie mieliśmy okazję odwiedzić różne kraje na południu Europy, to z pewnością zwrócimy uwagę na fakt, że ceny dań w chorwackich restauracjach zbliżone są do cen w najbardziej cenionych w świecie restauracjach włoskich (znajdujących się po drugiej stronie Adriatyku), gdzie gotuje się dobrze, z pasją i ze świeżych produktów. Z jakością dań chorwackiej kuchni jest różnie. Kraj wyraźnie nie ma tradycji kulinarnej, która sprawiłaby, że dania chorwackiej kuchni rozpoznawalne są w świecie. Przeciętny turysta nawet nie wie, co do zaoferowania ma lokalna kuchnia, dlatego zamawia często przypadkowo to, co jest mu znane. Nie bez znaczenia jest też cena.

 

Turyści w czasie wakacji najchętniej wybierają restauracje, które mają stoliki rozstawione na świeżym powietrzu. To dość naturalny wybór. Przyjemnie się je mogąc przy okazji podziwiać życie miasta, czy panoramę wybrzeża. Ponadto zbliżając się do takiej restauracji od razu widać ile osób je na miejscu, a to najlepszy wyznaczniki jakości lokalu. Stoliki w sezonie w porze obiadowej, a szczególnie w czasie kolacji powinny być w większości zapełnione. Zdarzają się – niestety rzadko – lokale, w których na wolne miejsce czeka się w kolejce.

Co jeść w Chorwacji?

W restauracyjnym menu najtańsze jest spaghetti i różnego rodzaju penne. Niestety dania nie przypominają tych, jakie znamy z oryginału, czyli z kuchni włoskiej. Tutejsze spaghetti wygląda jakby ktoś w jednym garnku gotował makaron, a zaraz potem polewał go chochelką bliżej nieokreślonego sosu pomidorowego, nawet tego ze sobą nie mieszając. Trudno powiedzieć co to za przysmak, ale takie danie kosztuje nad chorwackim morzem około 30 zł i obserwując blogi, fora internetowe i serwisy ze zdjęciami, wydaje się, że to danie najbardziej popularne. Nic dziwnego – to jeden z nielicznych gorących posiłków, który nie ma wysokiej ceny.

 

Jeśli już zdecydujemy się na spaghetti wybierzmy tzw. czarny makaron barwiony atramentem mątwy lub spaghetti z owocami morza. Jeśli wybierzemy dobrą restauracje to dania będą smaczne, typowo wakacyjne, a przy tym nie aż tak drogie. Jeśli lubimy owoce morza, to w Chorwacji warto je zamawiać: krewetki, kalmary (także w cieście), czy mule – to wszystko powinno być świeże i dobrze przygotowane. Ceny bywają różne. W niektórych restauracjach za kilogram muli zapłacimy 100 kun. Grillowane krewetki są trzykrotnie droższe i zapłacimy za kilogram ponad 300 kun.

 

Pizza w Chorwacji nie jest zbyt droga. Zazwyczaj kosztuje od 35 do 50 kun. O ile polska pizza rzadko ma coś wspólnego z włoskim oryginałem, to z chorwacką jest podobnie, chociaż na swój sposób. Ciasto zazwyczaj jest cienkie, ale… mozarella to rzadkość. Zdarza się całkiem niezła pizza, ale w nadmorskich barach i sezonowych restauracjach można dostać pizze na której rzucono kilka plastrów sera, parę oliwek i trochę kiepskiej szynki z kukurydzą. W Internecie jest wiele opinii o pizzy z mielonką zamiast szynki. Bezpiecznym wyborem jest pizza z owocami morza. Najlepiej jednak dyskretnie rozejrzeć się po okolicy i sprawdzić, jakie pizze mają na talerzach restauracyjni goście.

 

Dania mięsne w chorwackich restauracjach kosztują od 50 do 100 zł. Nieco tańsze jest cevapcici – to jedno z nielicznych, bardziej znanych dań chorwackiej kuchni. Są to mielone kotleciki uformowane w podłużny kształt. Podawane są z frytkami lub z ziemniakami oraz surówką. Turyści z Niemiec nie licząc się specjalnie z ceną często zamawiają zestaw mięs z grilla. Można wówczas spróbować różnego rodzaju przysmaków.

 

Jeśli chodzi o ceny innych dań to risotto z owocami morza kosztuje około 60 kun. Risotto z grzybami ma podobną cenę. Spaghetti z owocami morza 30 kun, spaghetti carbonara 60 kun. Dodatki typu ziemniaki, frytki – około 15 kun. Niewielkie sałatki z samych oliwek lub samych pomidorów także 15 kun, a większe sałaty po 40-60 kun.

Please wait...

To także może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *